Farkındalık: Uyanışa ve Farkındalığa Çağrı
Profesyonel Koç, Mindfulness Eğitmeni Gürçin Gökçebağ, son günlerin popüler konularından biri olan ‘Mindfulness’ hakkında bilgiler verdi.
Farkındalık Nedir?
John Kabat-Zinn’e göre mindfulness, bilinçli olarak dikkati içinde bulunduğumuz ana getirme uygulamasıdır. O halde başka bir açıdan bakalım.
Farkındalık El Feneri: Farkındalığın Temeli
Farkındalık kavramı aslında benim gözümde iki temel kelime ile açıklanabilir: “farkındalık” ve “deniz feneri”. Peki bunlar ne anlama geliyor? “Fener” dediğimiz şeyi nerelerde kullanırız? Gözümüzün ulaşamadığı ya da görmek istemediğimiz yerleri aydınlatmak için.
Uyanıklık ve Farkındalık
Bu noktada mindfulness ile gözümüzün ulaşamadığı ya da içsel olarak görmek istemediğimiz yerleri aydınlatmaya başlarız. Uzun bir süredir kronik yorgunlukla uğraşmak zorunda kaldıysanız, ağrılarınızı dindirmek istiyorsanız ya da kendinizi sürekli zihinsel döngülerde sıkışmış hissediyorsanız, işte burada “farkındalık feneri”ne çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Tepkilerimize Bakmak ve Özgürleşmek
Bu adımda mindfulness pratiği ile sadece o yerlere odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda o anda orada oluşan tepkilere de dikkat ederiz. Bir olay meydana geldiğinde tepkimizin farkına vararak ve bu yansımayı değiştirerek özgürleşme fırsatı bulabiliriz.
Farkındalık: Uyanışa ve Farkındalığa Çağrı
Farkındalık aslında bir “uyanışa” davettir. Kendimize, bedenimize, duygularımıza, fikirlerimize ve çevremize uyanmak demektir. Sadece uyanıkken etrafımızda olup bitenleri fark edebilir ve değiştirebiliriz.
Farkındalık Feneri: Nereye ve Nasıl Yöneltilir?
Bu yazıda sizlere bu “farkındalık fenerini” nereye çevireceğinizi ve nasıl kullanacağınızı öğretmeyi amaçlıyorum. Kendimize ve çevremize bir tetikte bakarak hayatımızda olumlu değişiklikler yapabileceğimizi unutmayın. Eğitimlerimde Farkındalık Fenerini nereye çevireceğinizi ve nasıl kullanacağınızı öğretiyorum. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)